Beeldmateriaal van medewerkers gebruiken, mag dat?

Zonder toestemming mag dit niet. Zonder toestemming mag je van niemand foto’s gebruiken of publiceren. Sinds de nieuwe privacy wet is ingegaan is er veel veranderd. Alles is een stuk strenger geworden. Dit om de privacy van mensen te verhogen en te verbeteren. Deze wet geldt in heel Europa.

Vraag schriftelijk toestemming

Voor bedrijven kan dit nadelige gevolgen hebben. Je mag niet meer zomaar foto’s, video’s of ander beeldmateriaal van medewerkers en klanten plaatsen. Ze moeten hier schriftelijk toestemming voor geven. Dit geldt dus ook voor de foto’s die jij op jouw Facebookpagina wilt plaatsen. Als je toch zonder toestemming foto’s plaatst van anderen dan kunnen zij jouw bedrijf aanklagen. Dit kan leiden tot hoge boetes. Het is daarom aan te raden om in het contract van je medewerkers op te laten nemen dat zij wel of geen toestemming geven tot het publiceren van beeldmateriaal waar zij op staan. Je moet hierin wel alle kanalen waar je het beeldmateriaal eventueel op zou kunnen publiceren benoemen. De wet eist dat je elk jaar opnieuw op deze gemaakte afspraak terugkomt. Herrinner jouw medewerkers er dus jaarlijks aan.

Maar het belangrijkste is: zorg dat jouw medewerkers het niet als iets vervelends ervaren. Als ze het niet vervelend vinden is de kans klein dat ze later terug zullen komen op de gegeven toestemming.
Ook mag je niet zomaar beeldmateriaal van klanten verspreiden. Wil jij dus mooie foto’s maken in je eigen sportschool? Zorg dan dat er geen klanten op staan of dat je ze schriftelijk om toestemming hebt gevraagd.

Gebruik eigen beeldmateriaal

Let op! Je mag ook niet zomaar al het beeldmateriaal dat op internet staat gebruiken. Afbeeldingen van Google, Pinterest etc. bevatten eigendomsrechten. Gebruik dus alleen eigen beeldmateriaal of stockfoto’s. Je kunt op Google zoeken op gratis stockfoto’s en dan kom je sites tegen waar je gratis beeldmateriaal op kunt vinden. Het nadeel hiervan is dat deze afbeeldingen vaak ook al gebruikt worden door andere bedrijven.

Het maken van eigen beeldmateriaal wordt dus altijd aangeraden. Want ook de controle op het gebruik van andermans foto’s wordt steeds strenger. Vooral kleine bedrijven en eenmanszaken ondervinden hier momenteel de gevolgen van. Zij krijgen geregeld een boete opgestuurd.