doelen stellen voor jouw organisatie

Doelen stellen, hoe doe je dat?

Waarschijnlijk ben je als sportschool veel bezig met de doelen van  jouw leden. Je helpt jouw leden doelen stellen en deze ook daadwerkelijk bereiken. Maar stel je ook wel eens doelen voor jouw sportschool? Het stellen van doelen klinkt misschien gemakkelijk maar dat is niet altijd het geval. Het is erg belangrijk dat je zeker bent van je zaak  en jezelf  of je organisatie goed kent. Alleen dat is al een grote uitdaging. Toch is het belangrijk, of je nou doelen opstelt over je loopbaan, leven of je organisatie. Om je op weg te helpen met het bepalen van jouw doelen gaan we een aantal stappen doorlopen.

Stap 1: met doelen push je je ontwikkeling

Wanneer je wilt groeien, zowel in je leven als organisatie is het stellen van doelen essentieel. Wanneer je doelen opschrijft over jouw organisatie is de kans al groter dat je deze zult bereiken, want als je ze ziet, dan kun je ze bereiken!

Stap 2: blijf bij jezelf

Dit klinkt misschien logisch maar het is bewezen dat wij mensen de gehele dag door worden beïnvloed door alles wat er om ons heen gebeurt. We spreken ontzettend veel mensen zoals collega’s, vrienden, kennissen en ouders. Hierdoor kan het zomaar zijn dat wat jij eerst belangrijk vond, opeens steeds onbelangrijker wordt door de mening van anderen. Of je gaat juist doelen stellen omdat iedereen een bepaald doel stelt. Neem bijvoorbeeld nieuwjaarsdoelen zoals sparen. Veel mensen doen dit dus heb je al snel het gevoel dat je mee moet doen, maar wil je dit wel echt? Zo zit dit ook wanneer je doelen wilt stellen voor je organisatie.

Stap 3: dream big

Vaak durven we geen grote doelen voor onszelf of onze organisatie te stellen. Dit komt omdat we bijvoorbeeld twijfelen of ze wel haalbaar zijn of het niet hoog in de bol willen hebben. Toch is het belangrijk dat je jezelf uitdaagt bij het stellen van doelen. Wanneer je de lat een stukje hoger legt en dit doel dan behaald, groeit het zelfvertrouwen en zal je steeds mooiere en grotere doelen gaan formuleren. Let wel op dat je doelen realistisch blijven.

Stap 4: plan je doelen

Wanneer je doelen gaat stellen is het van belang dat je er een haalbare planning omheen maakt. Wanneer wil je je doelen bereikt hebben en wat zijn de tussenstappen? Daarnaast is het maken van een planning ook een stok achter de deur om daadwerkelijk aan je doelen te werken. In een organisatie werkt dit goed omdat anderen weten van de doelen die er bijvoorbeeld per team zijn gesteld. Wanneer je je doelen dus deelt met anderen kun je niet zomaar stoppen en krijg je nog meer motivatie om ervoor te gaan!

Stap 5: maak je doelen visueel

En dan de laatste stap, maar zeker niet de minste belangrijke. Wanneer je je doelen opschrijft en deze vervolgens tussen al het papierwerk verdwijnen, kijk je er niet vaak genoeg meer naar. Daarom is het visueel maken van je doelen een fijne manier om erop terug te blikken. Wanneer je doelen visueel maakt is het ook voor de gehele organisatie beter te begrijpen en weten jullie gezamenlijk waar jullie naartoe werken!

We hopen dat we je op deze manier op weg hebben geholpen bij het stellen van doelen voor jouw organisatie. Om doelen goed door te communiceren naar de gehele organisatie is het belangrijk dat alles goed en duidelijk geformuleerd wordt. Lees deze blog over hoe je juist communiceren kunt leren!